Ø Επιδιώκουμε την ΕΝΟΤΗΤΑ στον Κλάδο μας απέναντι στα κοινά προβλήματα.

Ø Αγωνιζόμαστε για την ανατροπή των πολιτικών που οδηγούν στη διάλυση της Δημόσιας Εκπαίδευσης και την εξόντωση του Εκπαιδευτικού.

Ø Αποζητούμε την απαλλαγή του κλάδου από τις συνδικαλιστικές παρατάξεις που είναι δέσμιες κομματικών συμφερόντων προκειμένου να αλλάξει πλεύση το συνδικαλιστικό κίνημα, να πράττει και να φέρεται αδέσμευτα και αγωνιστικά ενάντια στις μεθοδεύσεις των κυβερνητικών επιλογών.


Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019

Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικού


Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικού

Στις 5/10 γιορτάζουμε και στην Ελλάδα την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικού. Η Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών καθιερώθηκε το 1994 από την UNESCO για να μας υπενθυμίσει τον καθοριστικό ρόλο που παίζει ο δάσκαλος μέσα στην κοινωνία.
Σημαντικό είναι να θυμόμαστε ότι ο εκπαιδευτικός του σήμερα είναι αυτός που καταφέρνει να δουλέψει το Δημόσιο Σχολείο με μόνο όπλο το φιλότιμο του, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που συναντάει καθημερινά…

Όταν στα 18 σου χρόνια καλείσαι να επιλέξεις ποιο θα ‘ναι το επάγγελμά σου για όλη τη ζωή σου, δεν είναι καθόλου βέβαιο πως ξέρεις πολύ καλά τι ακριβώς επιλέγεις. Ίσως τότε το σημαντικότερο που γνωρίζεις σχετικά με την επιλογή σου είναι το «ευ ζην» που είπε ο Μεγαλέξανδρος για τον Αριστοτέλη, τον Δάσκαλό του.  Αναλαμβάνοντας το καθήκον του δασκάλου, αρχίζεις σιγά σιγά να συνειδητοποιείς πόσο σημαντικό είναι αυτό που επέλεξες να κάνεις∙ άλλωστε, διάλεξες τον δρόμο τον ξεχωριστό που τίμησαν σπουδαιότατοι άνθρωποι: ο Σωκράτης, ο Πεσταλότσι, ο Κόρσακ, η Μοντεσόρι, ο Ευάγγελος Παπανούτσος, ο Μανόλης Τριανταφυλλίδης, …, πάνω απ’όλους ο ίδιος ο Χριστός, ο «Αγαθός Διδάσκαλος». Το χρέος βαραίνει ξαφνικά στους ώμους σου και βαραίνει ακόμα περισσότερο, όταν συμβαίνει να διδάσκεις σε μια πατρίδα που βρίσκεται σε κρίση, κυρίως και προπαντός αξιών. Τότε είναι που όλες οι συζητήσεις και για οποιοδήποτε θέμα κλείνουν με την ίδια επωδό:  Eίναι θέμα παιδείας”. Σε καιρούς κρίσης, το καθήκον του δασκάλου βαραίνει ακόμα περισσότερο∙ έχει, βλέπετε, να περάσει  στα παιδιά, όχι μόνο γνώσεις, αλλά και τις αξίες της ζωής, σε μια εποχή που δεν είναι βέβαιο πως η οικογένεια, η οποία παλεύει για τα προς το ζην, τα καταφέρνει και σ’αυτό, το ζωτικότερο όλων, ζήτημα και σε καιρούς που ο δάσκαλος δεν είναι πια η αυθεντία, όπως παλιά, αλλά αμφισβητείται και μάλιστα έντονα κάποιες φορές.
 Μα, εσύ, δάσκαλε, πρέπει να συνεχίσεις, έχεις χρέος να το κάνεις. Συνέχισε, ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες∙ ακόμα και στην εποχή του οικονομικού σου ξεπεσμού και στα χρόνια του αναπληρωτή-βαλίτσας, οφείλεις να συνεχίσεις με όλη την καρδιά και το είναι σου να σμιλεύεις ψυχές.
Ποιος άλλος, άλλωστε, έχει το τεράστιο προνόμιο να κάνει κάτι τόσο σημαντικό; Ποιος άλλος εκτός από σένα;  
                                                                 Σόνια Ευθυμιάδου-Παπασταύρου
Αφιερώνεται σε όλους τους δασκάλους, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικού, με θερμές ευχές για δύναμη, κουράγιο και υπομονή… 




Η Πρόεδρος                                                                   Η Γεν. Γραμματέας


    Βόλτση Αγγελική                                                                Κώστα Θάλεια          




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου